Waarom dagbesteding gehandicapten Rotterdam zo belangrijk is

Je ziet het steeds vaker dat de dagbesteding bij inrichtingen of verzorgingshuizen wordt gestopt vanwege budgettekorten of reorganisaties binnen een organisatie. Hierdoor komen de leuke uitjes en bezigheden voor de mensen die in deze huizen opgevangen zijn te vervallen en slaat verveling al snel toe.

Probleem met de dagbesteding van gehandicapten

Hierdoor worden ze vaak vervelen of gaan ze harder achteruit dan voorheen. Vooral bij ouderen is dit het geval. Waar ze vroeger nog een a twee keer in de week dagbesteding kregen, zoals overgooien met een bal, liedjes zingen of knutselen, moeten ze de dagen nu helemaal zelf door gaan komen. En dat is voor gehandicapten soms erg lastig. Vooral als men lichamelijk gehandicapt is of weinig controle heeft over doen en laten.

Het gebeurt hierdoor vaak dat er bijvoorbeeld negatieve aandacht wordt gebraad door de bewoners, wat ten koste gaat Van het humeur en de productiviteit van de verpleging, die het vaak al druk genoeg hebben. De budgetverlagingen hebben namelijk niet alleen impact op het vervallen van de dagbesteding, maar ook op het aantal verplegers per afdeling.

Een goede oplossing voor dagbesteding gehandicapten

In sommige gevallen, wanneer een bewoner dit aan kan, wordt gekozen om hem of haar meet te laten werken bij een cafe of restaurant dat is ingericht voor medewerkers met een handicap. Er zijn zo al verscheidene initiatieven in Nederland die hier op inspelen en deze mensen een leuke baan aanbieden als dagbesteding. Denk hierbij aan de café’s waar je ook brownies kunt krijgen of denk aan het restaurant waar je kleine gerechtjes en broodjes kunt krijgen. Ook zie je dat dit gebeurt in cafés of koffietentje. Dit is leuk omdat deze mensen zo in aanraking komen met de maatschappij en iets doen waar ze zich goed over kunnen voelen. Daarnaast leren ze nog eens wat en zorgen deze nieuwe prikkels en de verantwoordelijkheid ervoor dat ze in sommige gevallen ook scherper en beter worden dan ervoor. Dit zijn redenen om te overwegen om hier een meer standaard manier van te maken om gehandicapten dagbesteding aan te bieden.

Vervoer naar de dagbesteding voor gehandicapten

Door de shifts van de medewerkers uit opvanghuizen op elkaar af te stemmen kunnen ze samen worden gebracht en weer worden opgehaald. Dit kost uiteindelijk tijd en geld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *